Inspiration til undervisning

Monk

I Bhutan arbejder man bl.a. ud fra et "Brutto National Lykke Indeks", når man skal evaluere landets tilstand. Man måler befolkningens lykke og går ikke op i materielle værdier på samme måde som vi ofte gør det i Vesten. Hvordan måler Bhutanserne egentlig lykken? Og hvad bruger de denne data til?

Bhutan blev indtil for nyligt kaldt ”det sidste buddhistiske kongedømme i Himalaya”. I 2009 havde landet deres første folketingsvalg, men buddhismen er stadig centralt i bhutanesernes måde at tænke på. Hvad er lykken? Og hvordan opnår man lykken ifølge buddhismen? Og hvilken indflydelse har buddhismen i Bhutans regering?

I filmen besøger Ole Bendtzen nogle af de fattigste i landet og han bliver inviteret indenfor i deres hjem. Er de fattige bønder lykkelige selv om de ingenting har? Hvad er bhutanesernes forhold til materielle goder?

Polygami er ikke ualmindeligt i Bhutan. Der er både polygyny og polyandry. Kan man være lykkelig med flere koner? Eller flere mænd? Hvordan ser Bhutaneserne på disse familieforhold? Er familie og kærlighed forbundet?

 

Bhutans Gross National Hapiness

Bhutan view

"Måske skulle vi lave et BNP for lykke. Lykkelige mennesker er mere produktive, så måske kunne det faktisk øge væksten"

- Christian Bjørnskov, lykkeforsker og lektor ved Handelshøjskolen i Århus, citeret i Politiken

Når man ankommer til Bhutan, så overvældes man af mødet med en ufattelig smuk natur, kulturel rigdom og inspirerende selvrefleksion. Bhutan er dybt influeret af buddhismen, og det er utroligt at se, hvor klogt Bhutan har brugt den buddhistiske tankegang. Bhutan forsøger som mange andre at svare på spørgsmålet: "Hvordan kan økonomisk modernisering kombineres med kulturel styrke og social stabilitet?". I Bhutan handler den økonomiske udfordring ikke om vækst i bruttonationalproduktet, men om vækst i bruttonationallykken. Vi rejste til Bhutan for bl.a. bedre at kunne forstå, hvad bruttonationallykken er for en størrelse. Der er ingen fast opskrift på den, men det er en levende og vigtig national erkendelsesproces, og det virker som en inspiration for resten af verden.

En del af Bhutans Bruttonationallykke handler selvfølgelig om at kunne forbedre konkrete hverdagsting for den almindelige bhutaneser, men det søger også svar på spørgsmålet om, hvordan økonomisk vækst kan kombineres med bæredygtigt miljø. Dette potentielle problem er delvist løst gennem en omfattende indsats for at beskytte landets vældige skovområder. Bhutan har sat sig for at bevare sin tradition for social lighed og tage vare på sin enestående kulturarv.

 

StupaLandet søger også svar på, hvordan den enkelte kan bevare sin psykiske stabilitet i en tid med hurtige forandringer præget af globaliseringen, vesten, der banker på døren med al dets information og medietilførelse. Bhutan fik først fjernsyn for 12 år siden.

Før vi ankom til Bhutan kendte vi godt til landets specielle tilgang til at reagere. Det handlede om det enkelte menneske og betydningen af lykke. Det inspirerede os, gjorde os nysgerrige. Vi måtte lære dette land bedre at kende. Lederen af Gross National Happiness Comission, Karma Tshiteem, som vi interviewer til slut i vores film, formulerer det meget enkelt: "Vi er hver især dødelige og sårbare fysiske væsner. Hvor mange "ting" i form af fastfood, tv-reklamer, store biler, nye gadgets og ny mode kan vi putte ind i vores liv uden at sætte vores eget psykiske velbefindende på spil?"

I dag er Bhutan kendt som "verdens sidste shangri-la", verdens sidste uberørte paradis, men spørgsmålet er, hvor længe det varer ved. Udsigten til let tjente penge ved at åbne op for masseturismen, backpackerne fra Nepal og Indien, lurer ude i den nære fremtid. Bhutans chance synes at lægge i at betragte Gross National Happiness som en permanent opgave frem for en tjekliste. Bhutans buddhistiske tradition betragter ikke lykke som en følgevirkning af penge, varer og tjenesteydelser, men som resultat af et seriøst arbejde med indre refleksion og medfølelse for andre.

 

Du kan læse mere om Bhutan, lykke og Gross National Happiness på de links listet på denne side.

Radiointerviews

Karma Tshiteem, Secretary of the Gross National Happiness Commission, interview om lykke og statens rolle.

 

Dasho Kinley Dorji, secretary of the Ministry of Information and Communications, interview om Gross National Happiness og vestens indflydelse på Bhutanesisk kultur.

Links

Gross National Hapiness

www.grossnationalhappiness.com

Bhutan – Danmark Partnerskab

www.danida-publikationer.dk

Wikipedia

en.wikipedia.org/wiki/Gross_national_happiness

Dansk bhutanesisk venskabsforening

www.bhutan.dk

Buddhas Kvinder, Nonner i Bhutan

www.buddhaskvinder.dk

Lykke - er der en vej til det gode liv?, af Thomas Milsted (2007)

lykkebureauet.dk

Center for stress og trivsel

www.center-for-stress.dk

World map of happiness

technovelgy.com/ct

Oprah, the happiest people on earth

www.oprah.com/showinfo/Oprah-on-Location-The-Happiest-People-on-Earth

undervisningsministeriet

www.uvm.dk/

Danida

um.dk/da/menu/udviklingspolitik/omdanida

DR

www.dr.dk

Fine & Mellow.

www.finemellow.dk

Bhutan, rejsen mod lykken på IMDB

www.imdb.com